HOŞGELDİNİZ

Bloguma hoşgeldiniz...
Çocukluğumdan beri yemek sofraları, yemek yapma ritüelleri hayatımda önemli bir yer tuttu. Evdeki baklava açma sahneleri, su böreği pişirmeleri, çerkez tavuğu hazırlamaları ve daha birçoğu tüm detayları ile gözümün önünde halen. Yemek sofralarımız hep kalabalık ve bereketli oldu. Babam da annem de büyük kardeş oldukları için akraba ziyaretlerimiz düğün dernek fasıllarımız yoğundu. Çok kalabalık günlerde biz çocukların yer yataklarında enine yanyana yatışlarımızın lezzetini hiç unutmadım. Çok kardeşli, çok kuzenli bir ailede büyüdüğümüz için her şeyi özellikle de yediğini paylaşmayı seven bireyler olduk. Bu nedenle çocukluğumun tatlarını paylaşmayı hep çok istedim. Bunu bir kitapla da yapmak mümkündü tabii ama benim böyle büyük bir projeye cesaretim olmadı hiç. Blogda yazmak ise hem daha samimi hem de daha kolay geliyor bana. Yemek yemeyi de yapmayı da çok önemsiyorum. Çünkü ne yersek o olduğumuza inanıyorum ve yemek yemenin hayatı güzelleştiren bir ritüel olduğunu düşünüyorum.
Blogumda sağlıklı ve lezzetli tarifler paylaşmak istiyorum. Kullandığım malzemelerin organik olmasına dikkat ediyorum.Yağ olarak tereyağı ve sızma zeytinyağı kullanıyorum. Şeker kullanmıyorum, tatlandırmak için kuru meyveler ve az miktarda splenda kullanıyorum.
Sebzeleri baş tacı ediyorum. Ben diyabetli olduğum için böyle beslenmek zorundayım ama inanıyorum ki herkes böyle beslenirse hastalıkları yakalanmadan önce önleyebilirler. Tariflerimi keyifle deneyip tecrübelerinizi benimle paylaşmanızı çok isterim. Sevgiler.
vildanatalay77@gmail.com.

22 Kasım 2012 Perşembe

Roastbief

Merhaba,
Bugün bir ana yemek olan Rosebief tarifi vermek istiyorum. Yemeğin ismi ingilizce ve nasıl yazacağım konusunda kararsız kaldım. Türkçe rozbif diye okunuyor ve pembe bonfile anlamına gelir. Sanırım etin içi pembe bırakıldığı için bu isim verilmiş.

Malzemeler:
1- Bütün bırakılmış dana bonfile
2- 2 yemek kaşığı tatlı hardal, 1 yemek kaşığı granül tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber.

Hazırlanışı:
1- Baharat karışımını bir kasede iyice karıştırın.
2- Karışımı bonfilenin her yerine güzelce sürün.
3- Geniş bir tavaya 1-2 kaşık zeytinyağı koyun ve ısıtın.
4- Bonfilenin her yanını kahverengi bir kabuk oluncaya kadar zeytinyağı içinde kızartın.
5- Bonfileyi bir fırın tepsisine yerleştirin, 150 derecede 30 dakika kadar pişirin.
6- Pişirme süresi sizin fırınınızın özelliğine göre değişiklik gösterebilir. Önemli olan dışı kıtır içi yumuşak ve pembe olan bir et elde etmek.
7- Eti dışarı alıp ince dilimlere bölüp servis tabağına yerleştirin.
8- Fırın kabında az miktarda kahverengi bir et suyu kalacaktır. Bu suya 1 çay bardağı kadar kaynar su ekleyip karıştırın.
9- Bir fincan soğuk suda 1 kaşık mısır nişastasını iyice çözün.
10- Nişasta karışımını et suyuna karıştırarak ekleyin.
11- Et suyunu fık fık edinceye kadar karıştırarak pişirin, boza kıvamına gelsin.
12- Hazırlanan sosu dilimlediğiniz bonfilenin üzerine döküp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

7 Kasım 2012 Çarşamba

chaflutis (Fırında meyvalı puding)


Selam dostlar,
Bugün yine François' den bir tarif vereceğim sizlere. Orijinal ismini tercüme edemedim ama Türkçe bir isim uydurmam gerekirse "Fırında Meyvalı Puding" derim. Ben çok sevdim, umarım siz de seversiniz. yaz için çok uygun, gayet hafif bir tatlı... Hadi şimdi tarife geçiyorum:

Malzemeler:
1- 750g süt
2- 4 yumurta

3 Kasım 2012 Cumartesi

Falafel (Nohut Köftesi)

 Canlarım bitanelerim ben sizinle varım:)) Şaka bir yana dünden beri blogum yüzlerce kere tıklandı ve ben çok mutluyum. Keramet kievskide sanırım. Aslında bugüne dek birçok sofistike ve lezzetli tarifler verdiğimi sanıyorum ama hiçbiri bu kadar ilgi çekmemişti. Bugün de Lübnan kaynaklı bir tarif olan vejeteryan köfte, falafel tarifi vermek istiyorum. Bildiğim kadarı ile ortadoğu bölgesinde sokakta fast food olarak satılıyor. Yiyimi güzel çıtır bir köfte. Umarım seversiniz...

Malzemeler:

1- 1 su bardağı nohut
2- 2 orta boy soğan
3- 3 diş sarımsak
4-1 tatlı kaşığı tepeleme kimyon
5-1/2 tatlı kaşığı tuz
6-1 tatlı kaşığı pul biber
7- 2 yemek kaşığı un
8- 1/2 tatlı kaşığı karbonat
9- 1 tutam maydanoz

Hazırlanışı:

1- Nohutu yıkayıp 12 saat suda bekletin.
2- Nohutu süzüp parçalayıcıda iyice inceltin
3- Soğan, sarımsak, maydanoz un ve baharatları da parçalayıcıdan geçirip nohutlara ekleyin.
4- Karışımı yoğurup büyük yuvarlak köfteler hazırlayın. ( 3-4cm çapında)5- Köfteleri yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizin.
6- Tavaya yağı koyup 190 dereceye ısıtın ve köfteleri bir spatül yardımı ile alıp kızgın yağa atın, bir dakika kızartın ve kağıt havlu üzerine çıkarın.
7- Sıcak, sıcak servis edin. Afiyet şeker olsun.

1 Kasım 2012 Perşembe

Piliç Kievski

Uzun bir tatilden sonra tekrar karşınızdayım sevgili dostlarım. Bugün size bir tavuk yemeği, "Piliç Kievski" tarifi vermek istiyorum. Özellikle konuklarınız geldiği zaman lezzeti ve görüntüsüyle beğeni alacağını düşünüyorum. Hadi başlayalım:
Malzemeler:
1- 4 tavuk göğsü, şnitzel yapılacak gibi inceltilmiş olanlardan.
2-1/2 limon suyu
3- tuz, karabiber, kimyon, maydanoz, 1 tatlı kaşığı pul biber
4- Kızartmak için bol yağ
5- 2 yumurta
6- Yeterince galete unu

Hazırlanışı:
1- Tereyağı,  limon suyu, baharatlar ve maydanoz karıştırılıp yoğurulur.
2- Karışımı bir folyoya sarın, tahminen kalın bir puro kalınlığında rulo yapın.
3- Ruloyu dört eşit parçaya bölün.
4- Her tavuk göğsünün ortasına bir parça tereyağı koyup, bohça şeklinde kapatın.
5- Bir tabağa yeterince un koyup tuz, karabiberle tatlandırın.
6- 2inci tabağa çırpılmış yumurta, 3üncü tabağa da galete koyun.
7- Tavukları sırası ile un, yumurta ve galete ununa bulayıp, 195 dereceye kızdırılmış sıvı yağda altın rengi olana kadar( tahminen 5 dakika) kızartın.
8- Afiyet olsun...