HOŞGELDİNİZ

Bloguma hoşgeldiniz...
Çocukluğumdan beri yemek sofraları, yemek yapma ritüelleri hayatımda önemli bir yer tuttu. Evdeki baklava açma sahneleri, su böreği pişirmeleri, çerkez tavuğu hazırlamaları ve daha birçoğu tüm detayları ile gözümün önünde halen. Yemek sofralarımız hep kalabalık ve bereketli oldu. Babam da annem de büyük kardeş oldukları için akraba ziyaretlerimiz düğün dernek fasıllarımız yoğundu. Çok kalabalık günlerde biz çocukların yer yataklarında enine yanyana yatışlarımızın lezzetini hiç unutmadım. Çok kardeşli, çok kuzenli bir ailede büyüdüğümüz için her şeyi özellikle de yediğini paylaşmayı seven bireyler olduk. Bu nedenle çocukluğumun tatlarını paylaşmayı hep çok istedim. Bunu bir kitapla da yapmak mümkündü tabii ama benim böyle büyük bir projeye cesaretim olmadı hiç. Blogda yazmak ise hem daha samimi hem de daha kolay geliyor bana. Yemek yemeyi de yapmayı da çok önemsiyorum. Çünkü ne yersek o olduğumuza inanıyorum ve yemek yemenin hayatı güzelleştiren bir ritüel olduğunu düşünüyorum.
Blogumda sağlıklı ve lezzetli tarifler paylaşmak istiyorum. Kullandığım malzemelerin organik olmasına dikkat ediyorum.Yağ olarak tereyağı ve sızma zeytinyağı kullanıyorum. Şeker kullanmıyorum, tatlandırmak için kuru meyveler ve az miktarda splenda kullanıyorum.
Sebzeleri baş tacı ediyorum. Ben diyabetli olduğum için böyle beslenmek zorundayım ama inanıyorum ki herkes böyle beslenirse hastalıkları yakalanmadan önce önleyebilirler. Tariflerimi keyifle deneyip tecrübelerinizi benimle paylaşmanızı çok isterim. Sevgiler.
vildanatalay77@gmail.com.

11 Aralık 2012 Salı

Turşu Kavurma

Selam Dostlarım,
Hamsi mevsiminin başlaması ile birlikte ben de mutat "Hamsili Pilav" partilerine başladım. Hamsili pilav tam bir yemek olduğu için yanında salata dışında pek bir şey yenemiyor. Ben de giriş yemeği olarak sadece tavada ince yapılmış mısır ekmeği eşliğinde turşu kavurması sunmayı tercih ediyorum. Turşu kavurma da bir Karadeniz yemeği ve genellikle fasulye turşusu ile yapılıyor. İstenirse domates ve diğer turşulardan da yapılabilir. Benim tercihim her zaman fasulye turşusudur. Seveceğinizi umuyorum, afiyet olsun...
Malzemeler:
1- 1 kg fasulye turşusu
2- 4 orta boy kuru soğan
3- Yeterince zeytinyağı
4- 7,8 iri diş sarımsak
5- Yarım demet  ince kıyılmış maydanoz

Hazırlanışı:
1- Fasulye turşusu ılık suda bekletilir. Arada suyun değiştirilmesi gerekir. Turşunun tuzu istediğiniz kıvama gelince bol suyla yıkanır.
2- Fasulyeler 2 cm eninde doğranır.
3- Kuru soğanlar yarım ay şeklinde doğranır, büyük bir tava ya da yayvan bir tencereye alınır.
4- Yeterine zeytinyağı ( bir su bardağı kadar) eklenip orta ateşte sürekli karıştırılarak pembeleştirilir.
5- Süzülmüş fasulyeler de soğana eklenir ve birlikte kavurmaya başlanır.
6- Fasulyeler iyice suyunu çekip yumuşayıncaya kadar kavurma işlemine devam edilir. Bu işlem yarım saat kadar sürecektir.
7- Ateşi kapadıktan sonra dövülmüş sarımsak fasulyeye eklenir.
8-Fasulye yayvan bir tabağa yayılır, üzeri incecik kıyılmış maydanoz ile süslenir.
9- Yanında mısır ekmeği ile servis edilir. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder