HOŞGELDİNİZ

Bloguma hoşgeldiniz...
Çocukluğumdan beri yemek sofraları, yemek yapma ritüelleri hayatımda önemli bir yer tuttu. Evdeki baklava açma sahneleri, su böreği pişirmeleri, çerkez tavuğu hazırlamaları ve daha birçoğu tüm detayları ile gözümün önünde halen. Yemek sofralarımız hep kalabalık ve bereketli oldu. Babam da annem de büyük kardeş oldukları için akraba ziyaretlerimiz düğün dernek fasıllarımız yoğundu. Çok kalabalık günlerde biz çocukların yer yataklarında enine yanyana yatışlarımızın lezzetini hiç unutmadım. Çok kardeşli, çok kuzenli bir ailede büyüdüğümüz için her şeyi özellikle de yediğini paylaşmayı seven bireyler olduk. Bu nedenle çocukluğumun tatlarını paylaşmayı hep çok istedim. Bunu bir kitapla da yapmak mümkündü tabii ama benim böyle büyük bir projeye cesaretim olmadı hiç. Blogda yazmak ise hem daha samimi hem de daha kolay geliyor bana. Yemek yemeyi de yapmayı da çok önemsiyorum. Çünkü ne yersek o olduğumuza inanıyorum ve yemek yemenin hayatı güzelleştiren bir ritüel olduğunu düşünüyorum.
Blogumda sağlıklı ve lezzetli tarifler paylaşmak istiyorum. Kullandığım malzemelerin organik olmasına dikkat ediyorum.Yağ olarak tereyağı ve sızma zeytinyağı kullanıyorum. Şeker kullanmıyorum, tatlandırmak için kuru meyveler ve az miktarda splenda kullanıyorum.
Sebzeleri baş tacı ediyorum. Ben diyabetli olduğum için böyle beslenmek zorundayım ama inanıyorum ki herkes böyle beslenirse hastalıkları yakalanmadan önce önleyebilirler. Tariflerimi keyifle deneyip tecrübelerinizi benimle paylaşmanızı çok isterim. Sevgiler.
vildanatalay77@gmail.com.

24 Mayıs 2012 Perşembe

Anne Köftesi

Malzemeler: 4 kişilik
1- Yarım kg köftelik kıyma ( güvendiğiniz bir kasaptan almanızı, ve taze çektirmenizi öneririm)
2- küçük bir soğan (Ben kıyma dışındaki tüm malzemeyi bir parçalayıcıya koyarak hazırlıyorum ve çok ince çekiyorum. Malzemelerin ayrı ayrı dişe gelmemesi gerekiyor. Karışım çok homojen olmalı)
3- 3diş sarımsak
4- yeterince maydanoz
5- 1çay kaşığı tuz, 1çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı kimyon
6- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
7- 3 kaşık galete unu veya 2 dilim bayat ekmek içi
8- 1 yumurta
Hazırlanışı:
1- Tüm malzemeyi geniş bir yoğurma kabına alın iyice yoğurun. İhtiyaç olursa kıvam ayarlamak için elinizi ıslatarak yoğurmaya devam edin.
2- Yoğurdunuz harcı en az 10 kez 30-40cm yüksekten kaba fırlatın. Bir nevi dövme işlemi yapmış olursunuz.
3- Karışımdan küçük parçalar alıp yuvarlayın. Eğer kuru köfte yapacaksanız yuvarladığınız parçaları tombul bırakın ki kızgın yağda kızarttığınızda dışları kıtır içleri yumuşak kalsın.( Bu kuru köfteler harika piknik kumanyası olur. Annem eskiden uzun otobüs yolculuklarında yolluk olarak muhakkak yapardı). Eğer ızgara yapacaksanız yuvarladığınız köfteleri yassıltarak inceltmeniz gerekir. Böylece içleri de rahatça pişer. Köftelerinizin içlerinin yumuşak ve sulu kalmasını istiyorsanız önceden ısıtılmış yapışmaz tavaya yerleştirin ve orta ateşte önce bir taraflarını iyice pişirin sonra çevirip diğer taraflarını pişirin. Böylece dışta bir kabuk oluşur ve içleri sulu kalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder