HOŞGELDİNİZ

Bloguma hoşgeldiniz...
Çocukluğumdan beri yemek sofraları, yemek yapma ritüelleri hayatımda önemli bir yer tuttu. Evdeki baklava açma sahneleri, su böreği pişirmeleri, çerkez tavuğu hazırlamaları ve daha birçoğu tüm detayları ile gözümün önünde halen. Yemek sofralarımız hep kalabalık ve bereketli oldu. Babam da annem de büyük kardeş oldukları için akraba ziyaretlerimiz düğün dernek fasıllarımız yoğundu. Çok kalabalık günlerde biz çocukların yer yataklarında enine yanyana yatışlarımızın lezzetini hiç unutmadım. Çok kardeşli, çok kuzenli bir ailede büyüdüğümüz için her şeyi özellikle de yediğini paylaşmayı seven bireyler olduk. Bu nedenle çocukluğumun tatlarını paylaşmayı hep çok istedim. Bunu bir kitapla da yapmak mümkündü tabii ama benim böyle büyük bir projeye cesaretim olmadı hiç. Blogda yazmak ise hem daha samimi hem de daha kolay geliyor bana. Yemek yemeyi de yapmayı da çok önemsiyorum. Çünkü ne yersek o olduğumuza inanıyorum ve yemek yemenin hayatı güzelleştiren bir ritüel olduğunu düşünüyorum.
Blogumda sağlıklı ve lezzetli tarifler paylaşmak istiyorum. Kullandığım malzemelerin organik olmasına dikkat ediyorum.Yağ olarak tereyağı ve sızma zeytinyağı kullanıyorum. Şeker kullanmıyorum, tatlandırmak için kuru meyveler ve az miktarda splenda kullanıyorum.
Sebzeleri baş tacı ediyorum. Ben diyabetli olduğum için böyle beslenmek zorundayım ama inanıyorum ki herkes böyle beslenirse hastalıkları yakalanmadan önce önleyebilirler. Tariflerimi keyifle deneyip tecrübelerinizi benimle paylaşmanızı çok isterim. Sevgiler.
vildanatalay77@gmail.com.

19 Mayıs 2012 Cumartesi

mercimekli köfte

Selam dostlarım, istek üzerine bugün mercimekli köfte tarifi vereceğim sizlere. Bu tarifi 25 yıl kadar önce televizyonda, geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Ümit Usta'dan dinlemiştim. Yıllardır her yapışımda beğeniyle karşılanır, umarım sizler de beğenirsiniz.
Malzemeler:
1-1 bardak ince köftelik bulgur. ( Ben organik bulgur kullanıyorum)
2-1 bardak kırmızı mercimek
3- 2 bardak içme suyu
4-1 büyük boy soğan
5- Yeterince maydonoz
6-Yeterince taze soğan
7- Tuz, karabiber, pul biber, kimyon
8- 1/2 su  bardağı sızma zeytinyağı
9- Ortalama 1 limon suyu
Hazırlanışı:
1-Orta boy bir tencereye 1 bardak yıkanmış kırmızı mercimek ve 2 bardak su konur. Kapak kapalı olarak orta ateşte suyunu çekip göz göz olana kadar, ortalama 10 dak. pişirin.
2-1 bardak bulgur baharatlar ve 1 kaşık biber salçası eklenerek karıştırılır. kapak kapatılıp 10 dak. demlendirilir.
3-Bir tavada diş diş kesilmiş soğanlar zeytinyağında kavrulur, ve tenceredeki karışıma eklenir.
4- Karışım 10 dak. kadar demlendirir.
5- Bir servis tabağına maydonoz ve taze soğanlar incecik doğranır.
6- Tenceredeki karışıma arzu edildiği kadar limon suyu eklenir. Yağ miktarı az görünüyorsa ilave edilir.
7- Karışım iyice yoğrulur, köfteler yuvarlanır, servis tabağındaki maydonoz, soğan karışımı içinde yuvarlanır ve üstlerinin kaplanması sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder