HOŞGELDİNİZ

Bloguma hoşgeldiniz...
Çocukluğumdan beri yemek sofraları, yemek yapma ritüelleri hayatımda önemli bir yer tuttu. Evdeki baklava açma sahneleri, su böreği pişirmeleri, çerkez tavuğu hazırlamaları ve daha birçoğu tüm detayları ile gözümün önünde halen. Yemek sofralarımız hep kalabalık ve bereketli oldu. Babam da annem de büyük kardeş oldukları için akraba ziyaretlerimiz düğün dernek fasıllarımız yoğundu. Çok kalabalık günlerde biz çocukların yer yataklarında enine yanyana yatışlarımızın lezzetini hiç unutmadım. Çok kardeşli, çok kuzenli bir ailede büyüdüğümüz için her şeyi özellikle de yediğini paylaşmayı seven bireyler olduk. Bu nedenle çocukluğumun tatlarını paylaşmayı hep çok istedim. Bunu bir kitapla da yapmak mümkündü tabii ama benim böyle büyük bir projeye cesaretim olmadı hiç. Blogda yazmak ise hem daha samimi hem de daha kolay geliyor bana. Yemek yemeyi de yapmayı da çok önemsiyorum. Çünkü ne yersek o olduğumuza inanıyorum ve yemek yemenin hayatı güzelleştiren bir ritüel olduğunu düşünüyorum.
Blogumda sağlıklı ve lezzetli tarifler paylaşmak istiyorum. Kullandığım malzemelerin organik olmasına dikkat ediyorum.Yağ olarak tereyağı ve sızma zeytinyağı kullanıyorum. Şeker kullanmıyorum, tatlandırmak için kuru meyveler ve az miktarda splenda kullanıyorum.
Sebzeleri baş tacı ediyorum. Ben diyabetli olduğum için böyle beslenmek zorundayım ama inanıyorum ki herkes böyle beslenirse hastalıkları yakalanmadan önce önleyebilirler. Tariflerimi keyifle deneyip tecrübelerinizi benimle paylaşmanızı çok isterim. Sevgiler.
vildanatalay77@gmail.com.

25 Mart 2012 Pazar

KİŞNİŞ EZMESİ

Günaydın dostlarım,
Geç bir pazar kahvaltısından kalkar kalkmaz size yazmaya geldim. Bugün size kahvaltıda yediklerimden esinlenerek "kişniş ezmesi" tarifi vermek istiyorum. Kişniş maydanozgillerden kendine has kokusu ve tadı olan çok yararlı bir ot. Ben tip2 diyabet hastası olduktan sonra özellikle son 10 yıldır yeme alışkanlıklarımı değiştirmeye çalışıyorum. Bunu çocukluğumdan beri alışkın olduğum geleneksel tatlardan tamamen kaçmadan, bir denge tutturmaya çalışarak yapıyorum. Ayrıca çok faydalı olup da tadı çok güzel olan yiyecekleri de keşfetmeye çalışıyorum. Birazdan anlatacağım kişniş ezmesi de böyle tatlardan...

KİŞNİŞ EZMESİ
2 bağ kişniş
6-7 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1çay kaşığı tuz, 1çay kaşığı kırmızı pul biber
1 avuç iç ceviz
Kişnişi iyice yıkayıp kuruttuktan sonra, ceviz hariç tüm malzemeyi blender'da iyice ezin, en son cevizi ekleyip kesik kesik basarak cevizlerin dişe gelir kıvama gelmesini sağlayın.

Ben bu ezmeyi kahvaltı dahil her öğünde sofraya koyuyorum, hem ekmek üzerine sürüyorum hem de et ve sebzelerin yanında garnitür olarak kullanıyorum. Kişnişi marketlerde bulamayabilirsiniz. Ben haftalık semt pazarlarında buluyorum. Pazartesi günleri Göztepe pazarında birkaç tezgahta bulunuyor. Bağ fiyatı 1.5, 2 lira arasında değişiyor. Denemenizi öneriyorum, sevgiler, vili.


1 yorum:

  1. Kişniş i düzce ilinde de çok tüketirler =) çok güzele benziyor elinize sağlık

    YanıtlaSil