HOŞGELDİNİZ

Bloguma hoşgeldiniz...
Çocukluğumdan beri yemek sofraları, yemek yapma ritüelleri hayatımda önemli bir yer tuttu. Evdeki baklava açma sahneleri, su böreği pişirmeleri, çerkez tavuğu hazırlamaları ve daha birçoğu tüm detayları ile gözümün önünde halen. Yemek sofralarımız hep kalabalık ve bereketli oldu. Babam da annem de büyük kardeş oldukları için akraba ziyaretlerimiz düğün dernek fasıllarımız yoğundu. Çok kalabalık günlerde biz çocukların yer yataklarında enine yanyana yatışlarımızın lezzetini hiç unutmadım. Çok kardeşli, çok kuzenli bir ailede büyüdüğümüz için her şeyi özellikle de yediğini paylaşmayı seven bireyler olduk. Bu nedenle çocukluğumun tatlarını paylaşmayı hep çok istedim. Bunu bir kitapla da yapmak mümkündü tabii ama benim böyle büyük bir projeye cesaretim olmadı hiç. Blogda yazmak ise hem daha samimi hem de daha kolay geliyor bana. Yemek yemeyi de yapmayı da çok önemsiyorum. Çünkü ne yersek o olduğumuza inanıyorum ve yemek yemenin hayatı güzelleştiren bir ritüel olduğunu düşünüyorum.
Blogumda sağlıklı ve lezzetli tarifler paylaşmak istiyorum. Kullandığım malzemelerin organik olmasına dikkat ediyorum.Yağ olarak tereyağı ve sızma zeytinyağı kullanıyorum. Şeker kullanmıyorum, tatlandırmak için kuru meyveler ve az miktarda splenda kullanıyorum.
Sebzeleri baş tacı ediyorum. Ben diyabetli olduğum için böyle beslenmek zorundayım ama inanıyorum ki herkes böyle beslenirse hastalıkları yakalanmadan önce önleyebilirler. Tariflerimi keyifle deneyip tecrübelerinizi benimle paylaşmanızı çok isterim. Sevgiler.
vildanatalay77@gmail.com.

29 Haziran 2012 Cuma

Börekitas

Merhaba,
Bugün size harika bir poğaça tarifi vereceğim. Börekitas yahudi mutfağının en sevilen tatlarından biri! Benim pek çok yahudi arkadaşım var ama börekitas tarifini yahudi olmayan bir arkadaşımdan, Leyluş'dan öğrendim.Eminim siz de çok seveceksiniz...
Malzemeler:
1- 250 g tereyağı( veya margarin)
2- 2.5 rakı bardağı un
3- 1/2 rakı bardağı soğuk su
4- 1 çimdik tuz
5- 2 adet közlenmiş patlıcan içi biraz beyaz peynirle karıştırılacak
6- Bir miktar ince rendelenmiş eski kaşar.

Hazırlanışı:
1- Unu tepsiye eleyin, ortasını çukurlaştırıp soğuk suyu dökün
2- Buz dolabından henüz çıkarılmış yağı bıçakla küçük küçük kesip unun her tarafına dağıtın.
3- Yağı yedire yedire yoğurun, üstünü kapatıp buzdolabında 1 saat bekletin.
4- Hamuru dolaptan alıp dörde bölün. Merdane ile mantı hamurundan biraz kalınca açıp malzeme koyun ve  bardakla veya çelik bir tabakla yuvarlakça kesin
5- Poğaçaları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizin.
6- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp rende kaşar serpiştirin.
7- 170 dereceye ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.

1 yorum:

  1. benim güzel teyzemin spesyallerinden biriydi.Vefat edince ne kadar denesemde aynı tadı tutturamamıstım .Umarım bu tarifle aynı lezzeti yakalarım.Teşekkürler

    YanıtlaSil