HOŞGELDİNİZ

Bloguma hoşgeldiniz...
Çocukluğumdan beri yemek sofraları, yemek yapma ritüelleri hayatımda önemli bir yer tuttu. Evdeki baklava açma sahneleri, su böreği pişirmeleri, çerkez tavuğu hazırlamaları ve daha birçoğu tüm detayları ile gözümün önünde halen. Yemek sofralarımız hep kalabalık ve bereketli oldu. Babam da annem de büyük kardeş oldukları için akraba ziyaretlerimiz düğün dernek fasıllarımız yoğundu. Çok kalabalık günlerde biz çocukların yer yataklarında enine yanyana yatışlarımızın lezzetini hiç unutmadım. Çok kardeşli, çok kuzenli bir ailede büyüdüğümüz için her şeyi özellikle de yediğini paylaşmayı seven bireyler olduk. Bu nedenle çocukluğumun tatlarını paylaşmayı hep çok istedim. Bunu bir kitapla da yapmak mümkündü tabii ama benim böyle büyük bir projeye cesaretim olmadı hiç. Blogda yazmak ise hem daha samimi hem de daha kolay geliyor bana. Yemek yemeyi de yapmayı da çok önemsiyorum. Çünkü ne yersek o olduğumuza inanıyorum ve yemek yemenin hayatı güzelleştiren bir ritüel olduğunu düşünüyorum.
Blogumda sağlıklı ve lezzetli tarifler paylaşmak istiyorum. Kullandığım malzemelerin organik olmasına dikkat ediyorum.Yağ olarak tereyağı ve sızma zeytinyağı kullanıyorum. Şeker kullanmıyorum, tatlandırmak için kuru meyveler ve az miktarda splenda kullanıyorum.
Sebzeleri baş tacı ediyorum. Ben diyabetli olduğum için böyle beslenmek zorundayım ama inanıyorum ki herkes böyle beslenirse hastalıkları yakalanmadan önce önleyebilirler. Tariflerimi keyifle deneyip tecrübelerinizi benimle paylaşmanızı çok isterim. Sevgiler.
vildanatalay77@gmail.com.

24 Mayıs 2012 Perşembe

Anne kurabiyesi

Malzemeler:
1- 4 adet yumurta, birinin beyazı ayrılacak
2- 250 g katı yağ( annem margarinle yapardı, ben trans yağ kullanmak istemediğim için tereyağı kullanıyorum
3- 1 büyük su bardağı toz şeker. ( ben kendim için diyabetik yaptığımda aynı miktarda splenda kullanıyorum)
4- 1 paket kabartma tozu
5- 2 limon kabuğu rendesi veya 1 portakal kabuğu rendesi ( Meyvelerin kabuğunda çeşitli kimyasal kalıntılar olabilir. Bu nedenle fırçalayarak çok iyi yıkamalısınız. En iyisi bulabilirseniz organik ürün kullanmayı tercih ediniz.)
6- Alabildiği kadar organik tam un. Malum, anne tariflerinin vazgeçilmez ölçüsüdür "alabildiği kadar". Aşağıda ne anlama geldiğini açıklayacağım.
7- 1 avuç iri kırılmış fındık

Hazırlanışı:
1- Oda ısısına getirilmiş yumurta ve  yağ şeker ve limon rendesi ile krema haline gelinceye kadar yoğrulur.
2- Karışıma azar azar un ilave edilip yoğrulmaya devam edilir. Hamur önceleri yapışkan bir haldedir ama un ekledikçe elinizden kurtulmaya başlar. Artık elinize yapışmadığı zaman un ilavesini bırakabilirsiniz. Azae azar eklemenin sebebi unu çok kaçırmamak içindir. Un fazla olursa kurabiyeleriniz tıkız olur. İşte bu tam yapışmadığı kıvam alabildiği kadar anlamına gelir:)
3- Hamurunuz hazır olunca serin bir yerde yarım saat kadar dinlendirin.
4- hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın, önce yumurta akına sonra fındık kasesine batırın, fındıklı kısımlar üste gelecek şekilde kağıt kaplanmış tepsiye 2 cm aralıklarla dizin.
5- Önceden 170 dereceye ısıtılmış turbo  fırında üstleri pembeleşinceye kadar 20-25 dak. pişirin.
Verien ölçülerde oldukça fazla miktarda hurabiye oluyor. tahminen 2 tepsi kadar. Siz daha az izterseniz yarım ölçü yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. Sekercigim kurabiye yaptık harika oldu kurabiyeleri cesitlendirsen diyorum deniz kenarında yemek harika oluyor sevgiler
    Aytac

    YanıtlaSil