HOŞGELDİNİZ

Bloguma hoşgeldiniz...
Çocukluğumdan beri yemek sofraları, yemek yapma ritüelleri hayatımda önemli bir yer tuttu. Evdeki baklava açma sahneleri, su böreği pişirmeleri, çerkez tavuğu hazırlamaları ve daha birçoğu tüm detayları ile gözümün önünde halen. Yemek sofralarımız hep kalabalık ve bereketli oldu. Babam da annem de büyük kardeş oldukları için akraba ziyaretlerimiz düğün dernek fasıllarımız yoğundu. Çok kalabalık günlerde biz çocukların yer yataklarında enine yanyana yatışlarımızın lezzetini hiç unutmadım. Çok kardeşli, çok kuzenli bir ailede büyüdüğümüz için her şeyi özellikle de yediğini paylaşmayı seven bireyler olduk. Bu nedenle çocukluğumun tatlarını paylaşmayı hep çok istedim. Bunu bir kitapla da yapmak mümkündü tabii ama benim böyle büyük bir projeye cesaretim olmadı hiç. Blogda yazmak ise hem daha samimi hem de daha kolay geliyor bana. Yemek yemeyi de yapmayı da çok önemsiyorum. Çünkü ne yersek o olduğumuza inanıyorum ve yemek yemenin hayatı güzelleştiren bir ritüel olduğunu düşünüyorum.
Blogumda sağlıklı ve lezzetli tarifler paylaşmak istiyorum. Kullandığım malzemelerin organik olmasına dikkat ediyorum.Yağ olarak tereyağı ve sızma zeytinyağı kullanıyorum. Şeker kullanmıyorum, tatlandırmak için kuru meyveler ve az miktarda splenda kullanıyorum.
Sebzeleri baş tacı ediyorum. Ben diyabetli olduğum için böyle beslenmek zorundayım ama inanıyorum ki herkes böyle beslenirse hastalıkları yakalanmadan önce önleyebilirler. Tariflerimi keyifle deneyip tecrübelerinizi benimle paylaşmanızı çok isterim. Sevgiler.
vildanatalay77@gmail.com.

3 Temmuz 2012 Salı

Zeytinyağlı Bamya

Selamlar,
Pazartesi günleri benim pazara gitme günüm. Siyatik ağrılarım yüzünden bir aydır pazara gidememiştim, dün tüm gücümü toplayıp gitmeye karar verdim. Tahmin edeceğiniz üzere sevindirik oldum, bamyadan fesleğene vişneden kayısıya almadığım meyve sebze kalmadı. Sezonun ilk bamyasını aldım ve hemen zeytinyağlı bamya pişirdim. Ben çok severim, bakalım siz nasıl bulacaksınız.
Önemli not: Bamyaların güzel dizilmesi için ince uzun olanlarını seçmeye çalışın. Tanıdığınız bir manavdan almanızı öneririm, aksi takdirde bamyaları başınıza çalma tehlikesi var, benden söylemesi...
Malzemeler:
1- 500 g ince uzun bamya
2- 1kg domates
3- 1 orta boy soğan
4- 6,7 diş sarımsak
5- 1/2 su bardağı sızma zeytinyağı
6-2 limon suyu
7- 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker

Hazırlanışı:
1- Bamyaları  yıkayıp süzgece alın, üzerine kararmaması için yarım limon suyu sıkın.
2- Bamyaların baş kısmını ince bir şekilde bıçakla kesin.( sümüklenmeyi engellemek için)
3- Yayvan bir tencerenin ortasına soğanı soyup yıkayıp yerleştirin.
4-Domatesleri soyun ve halka, halka dilimleyin. Tencerenin dibini domates dilimleri ile kaplayın.( birinci resim)
5- Ayıklanmış bamyaları domateslerin üzerine muntazam bir şekilde kat kat dizin.(ikinci resim)
6- Bamyaların dizimi bitince en üste bir sıra daha domates dizin.
7- Bir su bardağına yağı koyun, üzerine tuz, şeker ve limon suyunu ekleyin, çözünene kadar iyice karıştırın.
6- Karışımı bamyaların üzerine yavaşça gezdirerek dökün.
7- Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Tahminen 45 dakikada pişiyor.
8-Yemeğin tencerede soğumasını bekleyin, üzerine uygun ebatta düz bir tabak koyup, yine düz ama yüksek kenarlı büyük bir servis tabağına ters çevirin. Afiyetle...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder