HOŞGELDİNİZ

Bloguma hoşgeldiniz...
Çocukluğumdan beri yemek sofraları, yemek yapma ritüelleri hayatımda önemli bir yer tuttu. Evdeki baklava açma sahneleri, su böreği pişirmeleri, çerkez tavuğu hazırlamaları ve daha birçoğu tüm detayları ile gözümün önünde halen. Yemek sofralarımız hep kalabalık ve bereketli oldu. Babam da annem de büyük kardeş oldukları için akraba ziyaretlerimiz düğün dernek fasıllarımız yoğundu. Çok kalabalık günlerde biz çocukların yer yataklarında enine yanyana yatışlarımızın lezzetini hiç unutmadım. Çok kardeşli, çok kuzenli bir ailede büyüdüğümüz için her şeyi özellikle de yediğini paylaşmayı seven bireyler olduk. Bu nedenle çocukluğumun tatlarını paylaşmayı hep çok istedim. Bunu bir kitapla da yapmak mümkündü tabii ama benim böyle büyük bir projeye cesaretim olmadı hiç. Blogda yazmak ise hem daha samimi hem de daha kolay geliyor bana. Yemek yemeyi de yapmayı da çok önemsiyorum. Çünkü ne yersek o olduğumuza inanıyorum ve yemek yemenin hayatı güzelleştiren bir ritüel olduğunu düşünüyorum.
Blogumda sağlıklı ve lezzetli tarifler paylaşmak istiyorum. Kullandığım malzemelerin organik olmasına dikkat ediyorum.Yağ olarak tereyağı ve sızma zeytinyağı kullanıyorum. Şeker kullanmıyorum, tatlandırmak için kuru meyveler ve az miktarda splenda kullanıyorum.
Sebzeleri baş tacı ediyorum. Ben diyabetli olduğum için böyle beslenmek zorundayım ama inanıyorum ki herkes böyle beslenirse hastalıkları yakalanmadan önce önleyebilirler. Tariflerimi keyifle deneyip tecrübelerinizi benimle paylaşmanızı çok isterim. Sevgiler.
vildanatalay77@gmail.com.

12 Temmuz 2012 Perşembe

çerkez tavuğu

Selam dostlarım,
İşte annemin klasiklerinden biri daha; Çerkez tavuğu. Annemin ziyafet sofralarının olmazsa olmazlarından biri.
Çocukken o kadar sıradan yemeklerden biri olarak yapılırdı ki evde, ne derece zahmetli, özen isteyen bir yemek olduğunun farkında bile değildik. Ne zaman ki iş başa düştü ve kendim yapmak durumunda oldum, ancak o zaman pek çok inceliği olduğunu anladım. Yapması biraz eziyetli belki ama açık büfe yaz sofralarında     çok leziz, serin, vazgeçilmez bir tat olduğunu düşünüyorum. Denemekten korkmayın!

Malzemeler:
1- Büyük boy bütün tavuk (organik olanını öneririm, diğerleri 3 hafta büyütülüp kesildiği  için hormon, antibiyotik vs  gibi katkı maddeleri içeriyor).
2- Bir soğan, yarım demet kadar maydanoz saplarıyla ve bağlı olarak, birkaç diş sarımsak, birkaç kereviz sapı.
3- 500g ceviz içi
4- 3 dilim tost ekmeğinin içi veya eşdeğeri
5- Tuz, tane karabiber, toz kişniş, tatlı ve acı toz kırmızı biber.
Hazırlanışı:
1- Tavuğu büyük derin bir tencereye koyun, üzerini kaplayacak kadar su ekleyin.
2- İçine soğan, maydanoz bağı, kereviz sapları, sarımsak, tuz, tane karabiber ekleyerek yumuşayana kadar pişirin
3- Tavuğu sudan çıkarın, soğumasını bekledikten sonra göğüs kısmını ayırın.
4- Sadece göğüs etlerini 4,5 cm boyunda didikleyin. Tavuğun kalanını başka bir yemek yapımı için değerlendirin.
5- Sosu hazırlamak için 500g cevizi parçalayıcıda iyice inceltin, adeta krema görüntüsü alsın.
6-Tavuğun suyunu süzün ve kaynatmaya başlayın.
7- Cevizi ateşe konabilen ve tencerenin üzerine oturabilecek büyüklükte bir tepsiye alın, 1çay kaşığı paprika, (tatlı kırmızı biber) ve 1 kaşık tavuk suyu  ekleyin. yoğurmaya başlayın. Yoğurdukça cevizin farklı bir kıvam aldığını ve bir yağ saldığını fark edeceksiniz. Ceviz ne kadar iyi kalite ve beyaz renkli olursa yağını o kadar kolay bırakacaktır. Yoğurma işlemi sırasında kabı zaman zaman kaynayan tencerenin üzerine oturtmak yağ çıkarma işlemini kolaylaştırır. Ayrıca ihtiyaca göre birer kaşık olmak şartı ile tavuk suyunun ortadaki kaynayan yerinden ekleme yapmaya devam edilir.
8- Yağ salınmaya başladığı zaman kabı eğerek başka bir kaba alınır. Yoğurma ve arkasından süzme işlemine yağ gelmeyene kadar devam edilir.
9- Yağ çıkarma işlemi bittikten sonra kalan cevize 2diş ince ezilmiş sarımsak, 3 dilim tost ekmeğinin ince ufalanmış içi, 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı tavuk suyu, ağız tadınıza göre tuz, acı kırmızı biber ve 1çay kaşığı toz kişniş eklenir.
10-Homojen bir karışım elde edecek şekilde karıştırılır. Baharatları azar azar ekleyip arada tat kontrolü yapmanızı öneririm.
11- Tadı tuzu yerinde diye karar verdiğinizde, ve istediğiniz kıvamı tavuk suyu ile ayarladığınızda, kabı çok kısık ateşin üstüne koyun ve muhallebi gibi fık fık edene kadar karıştırın ve ateşten alın.
12- Sosunuz soğurken didiklediğiniz tavukları servis için kullanacağınız yayvan, büyük bir servis tabağına alın. Ilınan  sosun yarısından fazlasını tavuğun üzerine dökün ve karıştırın. Karışımın üstünü bir kaşıkla düzleyin. Sosun kalanını üzerine dökün, böylece muntazam bir dış görüntü elde edersiniz. Çerkez tavuğunun üzerini şeffaf filmle kaplayıp buzdolabına kaldırın.
13- Süzdüğünüz ceviz yağını içinde kalan cevizlerden kurtarmak için ince delikli bir süzgeçten geçirin ve şeffaf hale getirin. Çerkez tavuğunu servis için çıkardığınızda üzerini cevizin yağı ve ceviz taneleri ile süsleyin.
14- Uğraşmanıza değecek, afiyet olsun.

1 yorum:

  1. ilk defa bu kadar ayrıntılı ve güzel bir tarif gördüm çok teşekkürler,

    YanıtlaSil