HOŞGELDİNİZ

Bloguma hoşgeldiniz...
Çocukluğumdan beri yemek sofraları, yemek yapma ritüelleri hayatımda önemli bir yer tuttu. Evdeki baklava açma sahneleri, su böreği pişirmeleri, çerkez tavuğu hazırlamaları ve daha birçoğu tüm detayları ile gözümün önünde halen. Yemek sofralarımız hep kalabalık ve bereketli oldu. Babam da annem de büyük kardeş oldukları için akraba ziyaretlerimiz düğün dernek fasıllarımız yoğundu. Çok kalabalık günlerde biz çocukların yer yataklarında enine yanyana yatışlarımızın lezzetini hiç unutmadım. Çok kardeşli, çok kuzenli bir ailede büyüdüğümüz için her şeyi özellikle de yediğini paylaşmayı seven bireyler olduk. Bu nedenle çocukluğumun tatlarını paylaşmayı hep çok istedim. Bunu bir kitapla da yapmak mümkündü tabii ama benim böyle büyük bir projeye cesaretim olmadı hiç. Blogda yazmak ise hem daha samimi hem de daha kolay geliyor bana. Yemek yemeyi de yapmayı da çok önemsiyorum. Çünkü ne yersek o olduğumuza inanıyorum ve yemek yemenin hayatı güzelleştiren bir ritüel olduğunu düşünüyorum.
Blogumda sağlıklı ve lezzetli tarifler paylaşmak istiyorum. Kullandığım malzemelerin organik olmasına dikkat ediyorum.Yağ olarak tereyağı ve sızma zeytinyağı kullanıyorum. Şeker kullanmıyorum, tatlandırmak için kuru meyveler ve az miktarda splenda kullanıyorum.
Sebzeleri baş tacı ediyorum. Ben diyabetli olduğum için böyle beslenmek zorundayım ama inanıyorum ki herkes böyle beslenirse hastalıkları yakalanmadan önce önleyebilirler. Tariflerimi keyifle deneyip tecrübelerinizi benimle paylaşmanızı çok isterim. Sevgiler.
vildanatalay77@gmail.com.

27 Ağustos 2012 Pazartesi

Krem karamel

Selam Dostlarım,

Uzun bir tatilden sonra nihayet evdeyim. Sizleri ihmal ettim ama yeni tecrübeler edindim ve bunları sizlerle paylaşacağım. Tatilimin Selimiye ayağında Fransız dostlarımız bizimle birlikteydi. Her sabah François' in yeni bir sürpriziyle kahvaltı yaptık. Bunlardan birisi krem karamel! Ben krem karamelin tutturması zor bir tatlı olduğunu düşünürdüm. Francois her şeyi o kadar sakin ve pratik şekilde hazırlıyor ki herkes yapabilir duygusu geliyor insana. Tarife geçmeden önce sizlere çok teşekkür etmek istiyorum. Uzun zamandır sizlere yeni tarif veremediğim halde blogumu ziyaret etmeye devam ettiniz ve beni çok mutlandırdınız. Sizin ilginiz beni daha da yüreklendiriyor. Blogumun çok amatör olduğunu biliyorum ama söz size geliştirmek için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım.
Şimdi tarife geçeceğim ama François her şeyi göz kararı yapıyor ben onu gözleyerek ölçü çıkarmaya çalıştım, kolay gelsin...
Malzemeler:
1- 1 litre süt
2- 100 g şeker
3- 8 yumurta
4- 1avuç şeker ve üstünü kaplayacak kadar su
5- 1 paket vanilya
6- yarım limon suyu

Hazırlanışı:
1- Küçük bir tencereye 1 avuç toz şeker ve üstünü kaplayacak kadar su koyunuz ve orta ateşte ısıtmaya başlayınız
2- Renk hafif kahverengi olunca ateşi kapatıp hemen limon suyunu ilave edip karıştırın, ve karameli yapacağımız kabın dibine yayınız.( Büyük bir fırın kabında yapabileceğiniz gibi birer kişilik krem karamel kalıplarını da kullanabilirsiniz).
3- Bir tencereye sütü ve vanilyayı koyup ılınıncaya kadar ısıtınız.
4- Yumurtaları bir kabın içinde çırpınız.
5- Yumurtaları Ilık sütün içine bir yandan karıştırmaya devam ederek yavaş yavaş ilave ediniz.
6- Sütlü karışımı karameli yaydığımız kabın üzerine boşaltınız.
7- Yüksek kenarlı fırın tepsisine su doldurulur, karamel kabı içine yerleştirilir.
8- 170 derecede fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir.
5- Kürdan batırarak pişip pişmediği kontrol edilir.
6- Fırından çıkarılıp soğuması beklenir. Buzdolabına kaldırılır.
7- Servis yapılacağı zaman karamel kabı düz bir tabağa ters çevrilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder