HOŞGELDİNİZ

Bloguma hoşgeldiniz...
Çocukluğumdan beri yemek sofraları, yemek yapma ritüelleri hayatımda önemli bir yer tuttu. Evdeki baklava açma sahneleri, su böreği pişirmeleri, çerkez tavuğu hazırlamaları ve daha birçoğu tüm detayları ile gözümün önünde halen. Yemek sofralarımız hep kalabalık ve bereketli oldu. Babam da annem de büyük kardeş oldukları için akraba ziyaretlerimiz düğün dernek fasıllarımız yoğundu. Çok kalabalık günlerde biz çocukların yer yataklarında enine yanyana yatışlarımızın lezzetini hiç unutmadım. Çok kardeşli, çok kuzenli bir ailede büyüdüğümüz için her şeyi özellikle de yediğini paylaşmayı seven bireyler olduk. Bu nedenle çocukluğumun tatlarını paylaşmayı hep çok istedim. Bunu bir kitapla da yapmak mümkündü tabii ama benim böyle büyük bir projeye cesaretim olmadı hiç. Blogda yazmak ise hem daha samimi hem de daha kolay geliyor bana. Yemek yemeyi de yapmayı da çok önemsiyorum. Çünkü ne yersek o olduğumuza inanıyorum ve yemek yemenin hayatı güzelleştiren bir ritüel olduğunu düşünüyorum.
Blogumda sağlıklı ve lezzetli tarifler paylaşmak istiyorum. Kullandığım malzemelerin organik olmasına dikkat ediyorum.Yağ olarak tereyağı ve sızma zeytinyağı kullanıyorum. Şeker kullanmıyorum, tatlandırmak için kuru meyveler ve az miktarda splenda kullanıyorum.
Sebzeleri baş tacı ediyorum. Ben diyabetli olduğum için böyle beslenmek zorundayım ama inanıyorum ki herkes böyle beslenirse hastalıkları yakalanmadan önce önleyebilirler. Tariflerimi keyifle deneyip tecrübelerinizi benimle paylaşmanızı çok isterim. Sevgiler.
vildanatalay77@gmail.com.

6 Eylül 2012 Perşembe

Çıtır Yaz Böreği

Merhaba arkadaşlar,

Dün yemekte arkadaşlarım vardı, ben de hafif olur diye düşünerek bir börek uydurdum. Onlar çok beğendiler ve bloga koymam için ısrar ettiler. Bakalım siz nasıl bulacaksınız! Çok, çok kolay, denemenizi öneriyorum...

Malzemeler:
1- 2 yufka (yufkacı yufkası kullanmanızı öneririm, vakum paketliler iyi olmuyor.)
2- 150-200 g beyaz peynir.( ben Sütaş'ın süzme peynirini kullandım)
3- yarım demet dereotu, yarım demet maydanoz
4- 1 yumurta
5- yarım avuç iri  kırılmış ceviz
6- 60 g tereyağı
7- yarım çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı:
1- yufkaları ortadan ikiye kesin.
2- düz tarafı size bakacak şekilde tezgaha yayın
3- Tereyağı ve zeytinyağı sahanda eriyene kadar ısıtın( sakın yakmayın)
4- Bir fırça yardımı ile yufkanın sol yarısını yağlayın, elinizle de homojen bir şekilde yayın.
5- Yufkanın sağ tarafını sol tarafın üzerine katlayın.
6- Otlar, peynir ve yumurtayı blenderda inceltin, en son iri kırılmış ceviz ve biraz da karabiber ekleyin.
7- hazırladığınız harcı yufkanın düz kısmına koyarak kol böreği gibi sarın ve tepsiye yerleştirin.
8- geri kalan 3 yarım yufkaya da aynı muameleyi uygulayın.
9- 4 adet kol böreğini biraz aralıklı olarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirdikten sonra, böreklerin üstünü ve yanlarını da fırça ile iyice yağlayın. börekleri ayrık koyduğunuz için her tarafları iyice kızaracaktır.
10- Önceden 180 dereceye ısıtılmış turbo fırında iyice kızarana kadar pişirin.
11- Tahminen 25 dakikada pişiyor size de çıtır, çıtır yemesi kalıyor:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder